Ben’s Best

Bens beste tips en aanbevelingen Maak van je Gentse trip er eentje om in te lijsten

27
jun

NIET 1, NIET 2, MAAR 3 restaurants met GENTSE STOVERIJ

die je NIET wil missen

1. The Bridge

Bestel hier de ‘originele’ Gentse rundstoverij met extra niertjes en lever. Of rundstoverij zonder orgaanvlees. De stukken stoverij drijven in een dikke bruine saus met veel ui en een donker abdijdier als extra ingrediënt. Je krijgt steeds een slaatje, een grote portie frieten en mayonaise erbij. Ook hebben ze hier de typische Gentse waterzooi met kip. Niet te versmaden.

Laat je vervolgens volledig gaan met een legendarische Trappist van Westvleteren van de Sint-Sixtusabdij: de bruine Trappist Westvleteren 8 en de bruine Trappist Westvleteren 12 zijn soms voorradig. Als je geluk hebt tenminste. Maar: met een fors prijskaartje. Respectievelijk 15 en 16 euro.

Waarom zo duur? Het prestigieuze internationale bierforum Ratebeer kroonde Westvleteren 12 verschillende keren tot beste bier ter wereld. De paters brouwen slechts beperkte hoeveelheden van dit gerstenat. Want het materiële interesseert hen niet zo, het spirituele leven met veel gebed des te meer.

Daarom is het bier extreem duur, exclusief en moeilijk te verkrijgen. De ironie wil dat dit – geheel onbedoeld – de perfecte marketingcampagne is voor hun trappistenbieren. Geniaal in zijn eenvoud. Heet van de naald: sinds kort hebben de paters een online biershop. Met beperkte aankoopmogelijkheden: dat spreekt voor zich.

Adres: Sint-Baafsplein 21 (vlakbij de Sint-Baafskathedraal met het Lam Gods)

2. ‘t Klokhuys

Uitstekende prijs-kwaliteitverhouding voor de Gentse rundstoverij (zonder orgaanvlees). Royale hoeveelheden. Opnieuw geserveerd met frietjes, slaatje en mayonaise. Gentse waterzooi prijkt opnieuw op het menu als je eens wat anders wilt.

Of probeer hun ‘zurkelplets’: een varkenskotelet, een worst en een dik plak varkensspek. Daarbij nog zuringpuree. Dit is een Vlaamse klassieker van het platteland. Heel lekker in de herfst en de winter.

Adres: Corduwaniersstraat 65 (midden in het historische Patershol)

3. Brasserie du Progrès
Ze noemen het hier ‘Vlaamse’ stoverij. Maar geloof me vrij: de bereidingswijze is identiek. In plaats van rund gebruiken ze wel varkenswangetjes. Met Westmalle trappistenbier en scherpe Tierenteynmosterd voor de donkerbruine saus.

De zaak staat ook bekend voor zijn lekkere steaks in alle vormen en maten. Met bijpassende lekkere dikke sausjes zoals champignonsaus en béarnaise. Drink er een Westmalle bruin van het vat bij. Veel beter dan Westmalle uit het flesje.

Bestel iedere dag van de week (uitgenomen maandag) een voordelig lunchmenu voor 14 euro: lekkere verse soep en een hoofdgerecht. Reserveren aangewezen.